Historie

Them Andelsmejeri blev stiftet i 1888 af 47 andelshavere med smør som det primære produkt. Siden er mejeriet vokset gennem forskellige fusioner og optagelse af andelshavere fra nabomejerier, så man først i 70’erne havde flere hundrede leverandører. 
Som en del af den generelle strukturudvikling i landbruget med færre og større bedrifter, er antallet af leverandører også faldet på Them Andelsmejeri. I 2014 indvejede 31 andelshavere 57 mio.kg. mælk.
 
Udover smør har mejeriet tidligere også produceret konsummælk, men er i dag specialiseret i osteproduktion. Endvidere produceres fortsat en begrænset mængde smør, som sælges lokalt. 
 
Læs mere om mejeriets historie nedenfor med udvalgte årstal eller i jubilæumshæftet ’Them Andelsmejeri – 125 år i 2013’ >
 
2011
Alette Algreen-Ussing afløser mejeribestyrer Svend Andersen, der går på pension efter 17 år som leder af mejeriet. Samtidigt lanceres Krystalosten, som bliver startskuddet på en række specialoste, der supplerer produktionen af de klassiske danbo-oste. 
 
  
2004
Mejeriets nye fuldautomatiske osteanlæg tages i brug.
 
1988
Them Andelsmejeri indvejer 20 mio.kg. mælk, hvilket er en tredobling over 25 år. Produktionen er koncentreret på en række Danbo-typer med kendte mærker som Fætter Kras i spidsen. Der er etableret et grossistselskab Them Ost - Werner Ost, som sørger for landsdækkende forsyning af Them Ost.
 
1970-1985
I 1969 optages Funder Mejeris 80 andelshavere med 2 mio.kg. mælk i Them Andelsmejeri. Kort efter optages også andelshaverne fra Katrinedal med 2,5 mio.kg. mælk. I de efterfølgende optages drypvist flere andelshavere fra andre mejerier, som fusionerer til anden side, herunder Marskendal i Ry, Korsvej i Låsby, Nørre Snede Andelsmejeri, Alderslyst Privatmejeri, Stassano i Silkeborg og Gludsted- Ejstrupholm.
Med tiden bliver ost den centrale produktion og op gennem 70’erne investeres i nyt udstyr - bl..a et nyt tunnelpresseanlæg. I 1973 indkøbes de første tankvogne og i 1979 ophører produktionen af konsummælk.
 I 1985 ophører smørproduktion i større skala. I 1984 påbegyndes indkøring af fuldautomatiseret ostepresseanlæg som det mest avancerede i landet.
 
1950
Nyt mejeri bygges på nuværende grund i Them by til 750.000 kr. Vandforsyning forbedres og osteproduktionen udvides. Mælk og fløde til eksport er dog fortsat de største produkter sammen med smør.
 
1912
Nyt mejeri bygges på Silkeborgvej 40 for 20.000 kr.  Leverandørkredsen udvides med nye sogn og kommer over 2 mio. kg. mælk. Mejeriet producerer mest konsummælksprodukter, en del smør og osteproduktion startes op i det små, hvilket dog hæmmes af dårlig vandforsyning.
 
1888
Første mejeri grundlægges med lån på 2.000 kr. og indskud på to kr. pr. ko, i alt 135 køer. Smør var hovedproduktet sammen med konsummælksprodukter. 47 andelshavere var med til stiftelsen, hvilket blev fordoblet de efterfølgende 8 år. Første formand var J.K. Jensen, som i øvrigt var skolelærer.
 
Se også historisk oversigt med mejeriets formænd og bestyrere