Omtale - 2015

21/12/2015: Termokim, kim og sporer - når hygiejne og rengøring er i top - læs mere

11/12/2015: Celletal - beviset på god yversundhed og kosundhed - læs mere

11/12/2015:  Kvalitetsarbejdet på Them Andelsmejeri - læs mere

02/09/2015 - Krystalosten vinder Børsens Fødevarepris - læs mere

27/03/2015 - Hils på Them A/M's dansende øko-køer - læs mere

08/01/2015 - Them Andelsmejeri indstillet til europæisk pris - læs mere

TERMOKIM, KIM OG SPORER – NÅR HYGIEJNE OG RENGØRING ER I TOP

TERMOKIM, KIM OG SPORER – NÅR HYGIEJNE OG RENGØRING ER I TOP

Landmændene afregnes efter mælkekvalitet – derfor har Them en fantastisk råvare.

Mælk indeholder forskellige naturlige bakterier i lighed med alle andre fødevarer. Indholdet skal dog minimeres, fordi bakterierne har indflydelse på kvaliteten af osten og hele modningsprocessen.
Kim, termokim og sporer er udtryk for renlighed i hele malkeprocessen. Det gælder lige fra selve malkningen til mælken rammer mejeriets ostetanke. Der er intet sundhedsfarligt i kim eller termokim, men det kan give en betydelig forringelse af kvaliteten i lagrede oste, som kan opleve pustninger, hvor osten svulmer op pga. udvikling af gas i osten, ligesom ostene kan sprække og derefter skal kasseres. For mejeriet kan det endvidere betyde, at der skal gøres rent hyppigere end normalt. Det betyder et øget forbrug af vand og el. Et unødigt spild, som vi kan undgå ved at sikre kvaliteten af vores mælk.
De almindelige kim udryddes stort set ved varmebehandling (pasteurisering) af mælken, og vores mælk ligger typisk 40-50 pct. under landsgennemsnittet (Kilde: SEGES). Termokim overlever til gengæld pasteuriseringen, og derfor har vi særlig fokus på disse.
Mælk med et højt sporeindhold er tilsvarende problematisk i forhold til osteproduktion, pustninger og kassering af oste. Sporerne stammer fra staldmiljøet og den ensilage, køerne fodres med. Jo bedre foder og hygiejne i stalden, jo lavere sporeindhold. Leverandørerne til Them får derfor én procent kvalitetstillæg for mælk, hvor sporeindholdet er lavere end 400 pr. liter.
Selvom vores mælk allerede hører til i superligaen, arbejder vi fortsat på at blive endnu bedre. Udover motivering via afregningsmodellen, har vi i 2015 oprettet staldskoler, hvor 4-6 landmænd i samarbejde med en dyrlæge løbende arbejder på at blive endnu bedre og optimere mælkeproduktionen.

KVALITETSARBEJDET PÅ THEM ANDELSMEJERI

KVALITETSARBEJDET PÅ THEM ANDELSMEJERI

Oste fra Them Andelsmejeri er baseret på mælk af højeste kvalitet, når det gælder kim, sporer og celletal. Følg en miniserie om kvalitetsarbejdet.

Dansk mælk hører til blandt den bedste i hele verdenen. Det skyldes sunde dyr, dygtige landmænd og høj bevidsthed om hygiejne i stald, malkning og opbevaring af mælken.
Det gælder også mælken fra andelshaverne i Them Andelsmejeri. Vi stiller store krav til kvaliteten af vores produkter. Mælkens kvalitet er afgørende for en osts modning, smag og konsistens.
Arbejdet starter på gårdene med produktion og opbevaring af foder, fortsætter ind i stalden med fokus på dyrevelfærd og sundhed, og slutter med malkning og opbevaring af mælken, hvor hygiejne og rengøring er vigtig. Herefter tager mejeriets tankvogn over og transporterer mælken ind på mejeriet.
Vi ved, at vores landmænd gør et stort arbejde for at levere mælk af højeste kvalitet. Og vi afregner vores landmænd efter kvaliteten målt på celler, sporer, kim og termokim, som er udtryk for køernes sundhed samt hygiejnen i stalden og under malkning og opbevaring af mælken.

Følg vores arbejde

Vi deler gerne vores erfaringer med vores omgivelser. Derfor har vi lavet en miniserie her på hjemmesiden, hvor vi introducerer læserne til det seriøse forarbejde, som ligger bag noget af Danmarks bedste mælk og de gode oste, som fremstilles af mælken.
I de kommende uger kan du læse om vores arbejde i fire korte artikler om celletal, kim og sporer, penicillin samt en opsamling af mejeriets betydning både samfundsøkonomisk og lokalt i Them.
Vi starter med indsatsen omkring celletallet i første artikel.

CELLETAL – BEVISET PÅ GOD YVERSUNDHED OG OG SUNDE KØER

CELLETAL – BEVISET PÅ GOD YVERSUNDHED OG OG SUNDE KØER

Staldskoler og lineær afregningsmodel skal få celletallet yderligere ned

Andelshaverne i Them Andelsmejeri arbejder målrettet på at skabe de bedste levevilkår for deres køer. Det ses blandt andet i arbejdet med celletallet. Celletal er et udtryk for mælkens indhold af hvide blodlegemer. Når en ko er syg eller stresset, ikke får det rigtige foder eller på anden måde mistrives, stiger antallet af hvide blodlegemer i koen. En sund ko, der trives, har således et lavt celletal og giver en høj ydelse. Sunde køer betyder selvsagt et lavere sygdomstryk i besætningen, færre besøg af dyrlæge, mindre behov for antibiotika og i sidste ende en bedre bundlinje for landmanden.  
Mejeriet får samtidigt den optimale råvare at forarbejde. Et lavt celletal gør det nemlig lettere for ostemesteren at styre ostens modningsproces.

Afregningsmodel belønner kvalitet

Derfor har Them Andelsmejeri besluttet, at landmænd med celletal på 100.000 belønnes med et tillæg på fire procent. 
Sidste år indførte vi en afregningsmodel, der belønner landmanden for hver eneste lille forbedring af celletallet (lineær afregning). Tidligere opererede vi med faste klasser, så en forbedring fra fx 195.000 til 190.000 ikke ændrede tillægget. Den nye lineære afregning er således motiverende for landmanden uanset mælkens aktuelle niveau.
Vi vil dog gerne endnu længere ned, så i 2015 har vi oprettet staldskoler, hvor 4-6 landmænd sammen med en dyrlæge hjælper hinanden med gode råd, så mælkeproduktionen optimeres. 

 

Krystalosten vinder Børsens fødevarepris

 

Endnu en gang har Krystalost høstet hæder blandt kokke og fødevarekendere.

Børsen har fået øje på vores dejlige ost, hvilket udløste Fødevareprisen 2015. Juryen rummede blandt andet den franske mesterkok, Francis Cardenau, som ved blindsmagningen oplevede smagsnoter fra et bjerglandskab – i stil med den berømte, franske Comté-ost. Så Søhøjlandets højder kan åbenbart smages.

Direktør Alette Algreen-Ussing var på podiet (-yderst til højre), hvor hun sammen med andre prismodtagere hilste på fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Prisen deles med Superbrugsen, hvor kokkepanelet har købt osten. Detailkæden får hæder for evnen til at finde nye, spændende produkter. 

 

 

 

Hils på Them A/M’s dansende øko-køer

Tre af mejeriets fire økologiske mælkeproducenter byder velkommen til økodag søndag d. 19. april kl. 10. Kom og oplev de dansende køer og få smagsprøver på økologiske oste og smør.

 
Når foråret for alvor banker på, skal de økologiske køer på græs. Det gælder også køerne hos Them Andelsmejeris økologiske mælkeproducenter, som byder publikum på en dans.
Vi vil gerne være med til at gøre dagen til en fest, hvor vi sammen med de øvrige økologer i Danmark sætter fokus på økologi og de mange økologiske produkter. Det sker som en del af den nationale ’Økodag’. Tre af vores fire økologer åbner gården for besøg, og vi byder naturligvis på smagsprøver af vores økologiske produkter. Der er også mulighed for en rask handel.
Programmet begynder kl. 10.00 og slutter kl. 14. Så kig forbi hos en af dine lokale øko-landmænd:

Gert Lassen
, Ellingvej 16, 8600 Silkeborg

Bjarne Nebel, Sepstrupvej 59, 8653 Them

Mads Helms, Isenbjergvej 17, 7361 Ejstrupholm

Se mere på
www.økodag.dk, hvor du finder beskrivelser af de enkelte gårde og aktiviteter på dagen. 
 

 

Få også et smugkig fra Gert Lassens gård  https://www.youtube.com/watch?v=hgwwLM3LPzk

Them Andelsmejeri indstillet til europæisk pris


Direktør Alette Algreen-Ussing modtog i december prisen for Them Andelsmejeris indsats på miljø og bæredygtig produktion ved en højtidelighed på den engelske ambassade. Her ses hun i midten flankeret af ambassadør Vivien Life og Jan Truedsson, Partner I RSM Plus Denmark.

Mejeriet er kåret til National Champion i kategorien ”Environmental and Corporate Sustainability” i European Business Award. Du kan hjælpe mejeriet videre ved at stemme på nettet.

Them Andelsmejeri har modtaget mange priser og anerkendelser for mejeriets gode og velsmagende oste. Måske er endnu et diplom på vej til Søhøjlandet, når European Business Award (EBA) uddeles senere på året. I første omgang er Them udpeget som National Champion sammen med ti andre danske virksomheder, som spænder lige fra Irma til Energi Syd. EBA finder frem til titelaspiranter ved brug af forskellige databaser, som giver et billede af virksomhedernes økonomi, vækst og adfærd inden for bæredygtighed og ansvarlighed. Herefter vurderer dommerjuryen, hvilke virksomheder, der skal indstilles.

Pris for miljøfremskridt
Them deltager i kategorien Environmental and Corporate Sustainability, som uddeles til virksomheder, der har gjort en særlig indsats for miljø og bæredygtighed. Her er mejeriet lykkedes på flere områder de seneste par år.
”Fra 2013 til 2014 har vi eksempelvis øget produktionen med 12 procent på det eksisterende produktionsanlæg. Samtidigt har vi reduceret vores brug af kemikalier, ” siger direktør Alette Algreen-Ussing, som fik overrakt diplom og blomster i anledning af titlen som National Champion.
Næste skridt i konkurrencen om den europæiske pris er at hente stemmer på nettet, hvor alle kan hjælpe mejeriet ved at afgive deres stemme.

Stem på nettet
”Det kunne da være sjovt at komme et skridt videre og blive lidt mere kendt udenfor landets grænser, så jeg håber, at folk vil overveje at stemme på os,” siger Alette Algreen Ussing.
Du kan støtte Them Andelsmejeri i konkurrencen gennem dette link, hvor du også kan se en kort videopræsentation af mejeriet. Du stemmer ved at opgive din e-mailadresse, hvorefter du modtager et password til at afgive endelig stemme.